Examinadors de Trànsit: la FAB demana mesures de xoc
La bossa de proves de circulació pendents, produïda en gran part per la vaga dels examinadors de 2017, no ha disminuït encara a Barcelona.
Ni tan sols l'arribada a principis d'aquest any dels nous examinadors ha servit per arreglar un problema que existia abans que esclatés el conflicte dels examinadors de Trànsit, però que aquest va agreujar.
Segons la presidenta de la Federació d'Autoescoles de Barcelona (FAB), Teresita Coll, un conjunt de factors expliquen la situació actual. «El seguiment de la vaga va ser molt massiu a Barcelona arribant en molts moments al 90% o més. Un altre problema: dels 16 examinadors fruit de l'última oposició lliure que li corresponien a la nostra província, només 13 han pres possessió; i al mateix temps s'ha reduït el nombre màxim de proves de circulació per examinador (de 13 a 12), amb la qual cosa ens hem quedat pràcticament com estàvem. Tampoc van bé les hores extres.
»Encara que hi ha diners suficients per part de la DGT, només un nombre reduït d'examinadors accedeixen a treballar tots els dies a la tarda i, en aquest moment, hi ha moltes dificultats en els centres desplaçats. A sobre, el desgavell administratiu de la prefectura és complet, per culpa de la manca de personal ».
Efecte contraproduent
«Barcelona examinava en cicles de 8 dies, amb una presentació d'alumnes per professor restringida per adaptar-nos a la capacitat de la Prefectura. Quan van arribar els nous examinadors, la Prefectura va establir cicles de 7 dies, però l'efecte ha estat contraproduent perquè molts alumnes s'estan quedant sense examen.
»Precisament les hores extres servien per evitar aquesta circumstància però ha entrat en joc un altre factor: el calendari de vacances dels examinadors», explica la màxima responsable de la FAB.
Les autoescoles necessiten més exàmens
Coll ha demanat reiteradament un acord tripartit (entre les autoescoles, els examinadors i Trànsit) per acabar amb la bossa de les proves pendents, la quantitat coneix perfectament la DGT. «Ens han dit que la borsa no ha crescut, però això és tant com reconèixer que no ha baixat, la qual cosa és intolerable; a més, «s'està fomentant un sistema pervers: a cada cicle d'examen les autoescoles de Barcelona presenten 1.900 professors (és una barbaritat), molts d'ells contractats en altres províncies, simplement per poder dur alumnes a l'examen. (Però clar, cal comprendre als centres de formació vial, que només volen a qualsevol preu que els seus alumnes s'examinin.) Si a això afegim el fet que les presentacions dels aspirants es gestionen encara d'una manera manual, per un funcionariat molt minvat d'efectius, el panorama és insostenible ».
Acabar amb la bossa de proves encara per fer
Pel que sembla, la DGT enviarà 4 examinadors itinerants a Barcelona, perquè reforcin el servei durant maig, juny i juliol, però la presidenta de la FAB creu que la solució a aquest problema endèmic és un pacte urgent i puntual basat en la bona voluntat de tots, amb un objectiu prioritari: acabar amb la bossa de proves de circulació encara per fer. «El que demanem és que durant un temps (només el necessari per posar fi a aquest problema majúscul) els examinadors accedeixin a avaluar 13 proves, en comptes de 12, i que s'apuntin en massa a les hores extres; calen mesures de xoc ».
CNAE
Comparteix aquest contingut a la teva xarxa social preferida