+34 932 989 990
info@fab.cat
Federació d'Autoescoles de Catalunya
Per una Mobilitat Segura i Sostenible
  • Ets a:Inici
  • El Govern reforça el català en l’àmbit de les autoescoles

El Govern reforça el català en l’àmbit de les autoescoles

El Servei Català de Trànsit (SCT) i la Secretaria de Política Lingüística reforcen el català en l’àmbit de la formació de les autoescoles. Les accions que es posen en marxa s’emmarquen en el pla de foment del català a les escoles particulars de conductors impulsat enguany pels departaments d’Interior i Cultura i en el conveni de col·laboració amb la Federació d’Autoescoles de Catalunya, que té l’objectiu de blindar el dret a utilitzar el català en la formació i examen del permís de conducció.

En la presentació d’aquest pla de foment del català a les autoescoles, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha explicat que “en el cas dels nostres materials de recuperació de punts que tenen les autoescoles, hem vist que hi ha un 18% de demanda de materials en català, tot i que depèn també de la demarcació: a Girona està al voltant del 50%, a Lleida el 45%; en canvi a Tarragona i a Barcelona tenim encara molt terreny per treballar. Però si més no, aquest és un indicador de l’ús que en fan els usuaris. No obstant, és important garantir tota la cadena d’accessibilitat al català a l’hora de treure’s el permís de conduir B”. D’altra banda, el titular de Trànsit ha destacat que “els materials són telemàtics i això facilitarà molt el seu accés i consum. Alhora, hem de poder garantir que els usuaris puguin fer l’examen de conduir en català, sense por”. “A més del permís de conduir B, també volem estendre-ho a altres tipus de permisos”, ha afegit Lamiel.

Al seu torn, el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila ha manifestat que “fins ara els alumnes d’autoescoles es trobaven amb una suma de factors: sense recursos per preparar un examen que demana una terminologia i uns conceptes específics; la dificultat objectiva d’optar a aquestes proves perquè no es facilitava des de les instàncies oportunes; i una qüestió de disposició mental: davant de tots aquests impediments, la gent es retreia i s’estimava més no jugar-se-la. Per tant, el que volem és donar l’oportunitat a aquestes persones perquè puguin utilitzar el català amb plena llibertat en un àmbit tan important com el de la conducció”.

El conseller Elena i la consellera Garriga van anunciar el mes de febrer d’aquest any que impulsarien accions per fomentar el català en aquest àmbit. Concretament, l’SCT ha començat a publicar tests en línia en català per al permís B. L’organisme posa a disposició de la ciutadania i de l’alumnat de les autoescoles a través de la seva pàgina web qüestionaris de preparació per a l’obtenció del carnet de conduir en llengua catalana.

Paral·lelament la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura ha obert les autoescoles com a àmbit prioritari en la línia de subvencions a productes tecnològics per ampliar l’oferta de materials de formació amb l’objectiu de facilitar l’aprenentatge en català a l’alumnat de les autoescoles i al professorat.

Tests en línia en català

El material digital en català que l’SCT ha elaborat en format qüestionaris ofereix una eina pràctica i actualitzada principalment per a alumnes que volen obtenir el permís de conduir, però també serveix de reciclatge per a persones que ja tenen el carnet. També es posa a disposició dels centres de formació perquè ho incorporin com una eina més d’aprenentatge.

En total s’elaboraran 75 qüestionaris de 30 preguntes tipus test en format web interactiu i de moment s’han publicat els primers 25 amb l’objectiu que els usuaris puguin autoavaluar-se en la preparació per a l’examen teòric de conduir. Les proves en llengua catalana que es proporcionen des de Trànsit s’han dissenyat en web responsiu i en aquest sentit el contingut s’adapta a les característiques de totes les pantalles i en permet la visualització a través de qualsevol dispositiu electrònic, des de l’ordinador fins al telèfon mòbil.

La dinàmica dels qüestionaris publicats permet consultar als usuaris el nombre de respostes encertades i les incorrectes amb una puntuació i també es visualitzen les solucions per tal que siguin una eina d’aprenentatge en l’obtenció del permís o de revisió dels coneixements de les persones que condueixen.

Per garantir els drets lingüístics de l’alumnat en la formació de conducció, l’SCT ha fet  també altres actuacions: 

  • Disponibilitat de material d’educació i formació en català elaborat per l’SCT, que es va ampliant amb més materials adreçats a la formació de conductors (VMP, mobilitat i riscos laborals...)

  • S’ha donat suport i impuls a l’edició en català de nou material de formació per al permís per punts perquè estigui disponible als centres de sensibilització i reeducació viària

  • S’inclourà en el nou model d’autoritzacions dels cursos del permís per punts el requeriment que els centres ofereixin un percentatge de les sessions en català per garantir la igualtat d’oportunitats

Un total de 13 projectes subvencionats per fer créixer el català en la formació de conductors

La línia de subvencions de la Secretaria de Política Lingüística dota una totalitat de 13 projectes que permetran posar a disposició de l’alumnat l’any vinent més reculls de tests i cursos multimèdia per a la formació en conducció en llengua catalana.

Entre les iniciatives que reforcen el català amb aquesta línia, hi ha l’editorial Etrasa, amb una trajectòria dilatada en l’edició de material en català en suport imprès, ha ampliat la seva oferta amb cursos multimèdia per a l’obtenció dels permisos A i B.

Les editorials AEOL i CNAE, que oferien a les respectives interfícies de formació una selecció en català de les preguntes de l’examen teòric per al permís B en format digital, amplien substancialment el seu catàleg amb aquesta subvenció.

Una de les autoescoles catalanes de referència, Dribo, incorpora en el seu catàleg de formació nous recursos en català, claus atès el nombre d’usuaris que segueixen els cursos per a l’obtenció del permís B.

L’editorial Arisoft ofereix el català, en el seu projecte innovador de simuladors de conducció, com a opció lingüística des del llançament del simulador en cotxe, i incorporarà gràcies a la subvenció el simulador d’autobús, camió i motocicleta.

Concretament els projectes subvencionats inclouen:

  • Cursos de conducció (6): automòbils, un dels quals inclou també els tests (3); motocicletes i ciclomotors, un amb tests (2); capacitació professional per a transportistes, amb tests inclosos.

  • Curs per a l’obtenció del certificat d’Aptitud per als Conductors Professionals (CAP), amb tests inclosos (1)

  • Reculls de tests per a l’obtenció (7): permisos de conducció d’automòbils; permisos de conducció de motocicletes i ciclomotors; permisos de conducció de camions; permisos de conducció d’autocars; Certificat Aptitud per als Conductors Professionals (CAP), de renovació obligatòria cada cinc anys; autoritzacions ADR per a la conducció de vehicles de mercaderies perilloses, de renovació obligatòria cada cinc anys; permís per punts

Per mitjà d’aquesta línia de subvencions, també s’ha donat suport a la incorporació del català a quatre interfícies de formació viària, un programari de gestió d’autoescoles i un simulador de conducció. Així es disposarà d’un ventall ampli i complet de material en català per a l’obtenció del permís de conduir, sensibilització i reeducació viària i formació de conductors professionals. La dotació pressupostària destinada als 13 projectes subvencionats, de 4 editorials i 1 empresa, ha estat de  350.430 €.

Comparteix aquest contingut a la teva xarxa social preferida

Sobre la FAC

La Federació d'Autoescoles de Catalunya agrupa més del 90% de centres de formació viària de Catalunya, oferint múltiples serveis i avantatges als seus associats.

Contacte

+34 932 989 990

info@fab.cat

c/ Minería 62-64 Bajos
     08038 Barcelona